Niets voor Niets

Op deze website krijg je niets voor niets...

Lampen voor de juiste sfeer

Een woning zonder elektrische verlichting is inmiddels haast niet meer voor te stellen. We zijn gewend geraakt aan deze aangename luxe. In je huis, op straat, in winkels en vooral ook (in grote hoeveelheden) in uitgaansgelegenheden. Overal wordt er dankbaar gebruik van moderne verlichting. Inmiddels ben je er vast zo aan gewend geraakt dat je nauwelijks nog beseft hoe sfeerbepalend licht eigenlijk is. In huis maak je vermoedelijk, net als de meeste mensen, vooral in de wintermaanden dankbaar gebruik van sfeerbepalende lampen. Al heb je nog zo je best gedaan op het inrichten van je woning, zonder de juiste lampen en verlichting mist een ruimte toch die fijne huiselijke uitstraling.

Lampen

Vaarwel gloeilamp

De voorganger van de ons vertrouwde gloeilamp is de olielamp die waarschijnlijk al rond 12000 voor Christus door de Egyptenaren gebruikt werd. Het woord lamp stamt af van het Latijnse woord Lampas dat fakkel betekent. In 1879 vond de Engelsman Joseph Swan de eerste lamp uit, kort daarna opgevolgd door de uitvinding van Thomas Edison. Deze laatstgenoemde lijkt nog het meeste op de gloeilamp zoals je die zeer waarschijnlijk nog wel kent en misschien ook nog wel in huis hebt. Sinds 2016 hebben we afscheid moeten nemen van onze oude, vertrouwde gloeilamp. Deze lampen mogen vanwege het hoge energieverbruik niet meer verkocht worden. Dat zou te belastend voor het milieu zijn en dus is het nu verboden om lampen die met het gloeiprocedé te werken te koop aan te bieden. Heb je deze lampen nog in huis dan mag je ze nog wel gebruiken.

Alternatieven

Gelukkig is de mens zeer vindingrijk en hebben we inmiddels voldoende alternatieven voor dit soort lampen voorhanden. Denk daarbij aan de halogeenlamp die vrij goedkoop in aanschaf is, de zeer populaire ledlamp en ook de spaarlampen, die we steeds minder vaak tegenkomen. De ledlamp is wat duurder in aanschaf, maar blijkt van dit rijtje toch op de lange termijn de zuinigste keus te zijn. De ledlamp heeft maximaal nog geen 10% van de elektriciteit nodig om evenveel licht te geven als de ouderwetse gloeilamp. Bijkomend voordeel van deze lampen is dat ze direct de maximale lichtsterkte geven. Bovendien gaan ze vrij lang mee, zo’n 15000 uur. Ook zijn er dimbare varianten in de lampenwinkel te verkrijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bekende Techtube Pro lampen. Deze zijn niet alleen verkrijgbaar in warm wit, maar er is bijvoorbeeld ook een sfeerbepalende rode en gele variant. Zo kun je de verlichting per individuele lamp aanpassen.

Invloed van kleur

Volgens wetenschappers zou het gebruik van rood licht in huis weleens gezonder kunnen zijn dan wit of blauw licht. Uit recent onderzoek blijkt dat bij gebruik in de avonduren de kleur mogelijk zelfs depressies zou kunnen helpen voorkomen. Vervang wit licht door een rode lamp in een wandlamp in de huiskamer, of in de staande lamp op je nachtkastje en wie weet verdwijnen sombere buien als sneeuw voor de zon. Tijdens nachtdiensten zou rood licht ook een aangenaam effect kunnen hebben.

De juiste basis

Al heb je nog zo’n mooi interieur, vergeet niet om ook te zorgen voor een optimale verlichting in iedere ruimte. Vooral in een multifunctionele kamer zoals je woonkamer zijn goede lampen vrij belangrijk. Als je met het hele gezin televisie gaat kijken vraagt dit om heel andere verlichting dan wanneer je gasten ontvangt. Lees je graag? Kies dan heel bewust voor een functionele, liefst verstelbare leeslamp. Let er daarbij vooral op dat de lampenkap geen licht doorlaat, zodat er een heldere lichtbron ontstaat die je direct op je boek kunt richten. Schaf voor een goede basisverlichting een functionele plafondlamp aan, aangevuld met een aantal wandlampen. Verspreid deze zoveel mogelijk over de beschikbare ruimte. Het beste is om ervoor te zorgen dat het licht zich kan weerkaatsen op de muren, zo krijg je een optimaal ruim lichteffect.

Sfeerlampen

Wil je meer gezelligheid in de ruimte brengen. Kies dan voor wat extra accentverlichting. Dit bereik je het eenvoudigst door op de vloer of bijvoorbeeld op een kast een staande lamp te plaatsen. Kies daarvoor een lamp in de stijl die bij je past, eventueel voorzien van een dimmer. Plaats de lamp daarbij niet te ver van de wand vandaan, vanwege de nodige lichtweerkaatsing. Door een staande lamp met lichtstralen naar boven te plaatsen laat je de ruimte hoger lijken. Plafondlampen geven vaak het tegenovergestelde effect. Daarnaast kun je ook voor meer sfeervolle verlichting zorgen door in de wandlampen geel licht te gebruiken. Deze kleur zorgt voor een mooie warme lichtverspreiding. Hoeveel wandlampen je nodig hebt is mede afhankelijk van de kleur van de wanden, heb je donkere wanden kies dan voor extra verlichting. Donkere kleuren absorberen een groot deel van het licht.

Trends

Er zijn momenteel diverse interessante ontwikkelingen rondom lampen en verlichting te vinden. Zo is er in veel huiskamers weer een groeiende hoeveelheid aan kleur te vinden. Zo ook in de lampen, deze mogen wat kleur betreft best opvallen. Hang ook eens een aantal verschillend gekleurde lampen bij elkaar voor een speels en vrolijk effect. Een opvallend nieuwe trend zijn de zogenoemde draadlampen, gemaakt van metaal, plastic en soms zelfs touw. Met deze lampen creëer je gemakkelijk een nieuwe sfeer in je kamer. Bij deze lampen is de peer volledig zichtbaar waardoor er een helder licht ontstaat. Hierdoor kun je vrij gemakkelijk experimenteren met kleur door voor een geel of rode verlichting te kiezen. Ben je de kleur even zat dan hoef je alleen de peer in de lamp maar te vervangen en je hebt in een handomdraai een andere sfeer in huis gecreëerd.

Een goede planning

Kom je er niet helemaal uit maak dan een lichtplan voor al je lampen. Hou daarbij vooral rekening met de avonduren, die momenten dat er geen daglicht naar binnen zal schijnen. Gebruik een plattegrond van de betreffende ruimte en vergeet niet om er ook de bestaande meubels in op te nemen. Hou bij de keuze van de verlichting rekening met je persoonlijke smaak, maar vooral ook met de functionaliteit. Bedenk goed waar je de ruimte zoal voor gaat gebruiken en wat je wensen zijn. Een van tevoren goed bedacht plan kan je helpen om een bewust en goed doordachte keuze te maken in de lampenwinkel.

Comments are closed.