Niets voor Niets

Op deze website krijg je niets voor niets...

Een burn-out

Er zijn een hele hoop personen die last hebben van stress of die te maken krijgen met een burn-out. Een burn-out is een toestand van overspannenheid, deze toestand is het gevolg van langdurige emotionele en fysieke overbelasting. Het woord burn-out is Engels voor het woord opgebrand. Dit houdt dus in dat je al je energie kwijt bent en ook niet terug krijgt na een nacht slapen. De persoon voelt zich moe en voelt zich leeg. Het probleem komt over het algemeen het meeste voor bij mensen die een baan in de zorg hebben en bij mensen die een baan in het onderwijs hebben. Er worden namelijk bij mensen die werken in de welzijn, in de gezondheidszorg en in het onderwijs het vaakste een burn-out geconstateerd door een dokter of door de huisarts. Hetzelfde geldt voor moeders die naast het opvoeden van hun kinderen ook werken, maar wel het grootste deel van de zorg op zich nemen vergeleken met de vader van de kinderen. Daarnaast hebben ook mensen met hogere functies zoals managers en directeurs vaker last van een burn-out dan mensen met een lagere functie.

 

Er is een groot verschillen tussen overspannen zijn en een burn-out. Overspannen zijn heeft ook als gevolg dat je moe bent, maar een burn-out houdt veel langer aan. Daarnaast is voor het overspannen zijn vaak een duidelijke aanleiding, zoals een belangrijke werkstuk van school wat binnenkort af moet.

 

Let daarom goed op jezelf en hoe het met jou als persoon. Het is zeker waar dat overuren mooi op je urenregistratie staan en ook nog eens heel goed op je salarisstrook, maar het is niet voordelig of positief voor je op de langere termijn. Probeer daarom te voorkomen dat je steeds weer je eigen grenzen over gaat, want vroeg of laat raak je opgebrand als je dat blijft doen.

Comments are closed.