Niets voor Niets

Op deze website krijg je niets voor niets...

Alles wat je moet weten over de powerbank

Je hebt ze vast al eens in het straatbeeld gezien: de powerbanks. Het zijn apparaten die mensen in staat stellen om hun mobiele telefoons of laptops op te laden zonder dat er een stopcontact in de buurt is. Apparaten die je eigenlijk dus kunt zien als een soort externe batterij of accu. Het is echter niet omdat je ze al eens hebt gezien dat je ook meteen weet hoe ze werken en wat ze allemaal voor jou kunnen doen. Kortom: wat moet je allemaal weten van de powerbank? We leggen het hierna overzichtelijk voor je uit.

Wat is een powerbank?

Een powerbank is eigenlijk niets meer of minder dan een externe oplader die je op voorhand kan opladen. Afhankelijk van het type en batterijcapaciteit kan je daarna via het apparaat telefoons, tablets of laptops opladen. Ze zijn dan ook ideaal om mee op vakantie te nemen, om in het openbaar vervoer bij de hand te hebben of eigenlijk op eender welke locatie waar een stopcontact niet meteen te vinden is of niet meteen vrij zal komen.

powerbank-broekzak

Hoe laad je ze op?

powerbanks kan je opladen door ze aan te sluiten op een stopcontact wanneer je thuis bent. De meeste types maken daarbij gebruik van een USB-aansluiting. Meer dan een USB-lader (die je standaard bij een smartphone of tablet meekrijgt) of een USB-kabel om aan te sluiten heb je dus niet nodig. Het enige waar je dan nog voor moet zorgen is niet vergeten het toestel op te laden alvorens je het huis verlaat. Een opdracht die vaak moeilijker is dan je zou denken!

Hoe lang zal mijn powerbank opladen?

Het spreekt voor zich dat niet alle powerbanks gelijk zijn aan elkaar. Er zijn erbij die beduidend meer capaciteit leveren dan anderen, er zijn specifieke types voor mobiele telefoons en laptops en ten slotte zijn er ook modellen op de markt die werken op zonne-energie. Het vermogen van een externe batterij is wat zal bepalen hoe lang die op kan laden en of die jouw smartphone of tablet volledig of slechts deels op kan laden. Hoe vaak dat kan hangt natuurlijk ook weer af van hoe groot het vermogen is van het apparaat dat je wenst op te laden. Logischerwijze zal het opladen van een laptop meer vermogen vragen dan het opladen van een digitale camera. De capaciteit van de batterij van de powerbank in kwestie wordt aangeduid in milliampère. Hoe hoger de capaciteit ligt hoe meer er opgeladen kan worden. Een powerbank 10000 ma biedt beduidend meer capaciteit aan dan een powerbank 2000 ma. Om een kleine illustratie te geven van hoe die verhoudingen exact liggen. Een powerbank van 5600 mAh zou in principe een gewone smartphone op zijn minst twee keer volledig op moeten kunnen laden. Het niveau aan mAh zal ook in grote mate bepalen hoe groot de powerbank in kwestie is. Externe batterijen die niet al te veel milliampère aanbieden kan je normaal gesproken vlotjes in de broekzak meenemen, een powerbank 10000 ma is al iets anders. Deze zijn net wat groter en ook net wat minder mobiel maar desondanks nog altijd zeer goed te doen.

Hoe lang duurt het om op te laden?

Een powerbank bestaat eigenlijk uit enkele Lithium-Ion cellen. Deze functioneren eigenlijk op dezelfde manier als oplaadbare batterijen. De snelheid van de externe batterij wordt dan weer ampèrage genoemd en dat slaat op de snelheid van het opladen. Hoe hoger het ampèrage hoe sneller de batterij op zal laden. Daarnaast is ook de capaciteit van de externe batterij een bepalende factor. Eentje met groot vermogen zal niet even snel opladen als eentje met een beperkt vermogen. In de regel kan je aan de hand van LED-verlichting op het apparaat zien wanneer de powerbank volledig is opgeladen.

Wat kan je allemaal opladen met een powerbank?

De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen bij de aanschaf van een dergelijk toestel is de vraag wat je ermee wilt doen. Verschillende types externe opladers zullen verschillende prestaties leveren en ook verschillende zaken opladen. Zo wordt er traditioneel gezien een onderscheid gemaakt tussen laptop powerbanks en USB-modellen.

USB powerbank

Met een USB-model kan je eigenlijk alles opladen dat door middel van een USB-aansluiting wordt opgeladen. Het enige dat je hoeft te doen is de kabel waarmee je jouw tablet of mobiele telefoon oplaadt aan te sluiten op de powerbank en deze zal beginnen met opladen. Bij sommige types moet je daarvoor eerst op een knop drukken. Het spreekt daarbij voor zich dat om op te kunnen laten de externe batterij ook zelf opgeladen moet zijn. In de regel beschikken ze gelukkig wel over LED’s die perfect aangeven of en hoe sterk ze opgeladen zijn. Met dit type kan je dan ook de meeste smartphones, tablets, consoles en camera’s uploaden.

Laptop powerbank

Een oplader van dit type kan je opladen door met de bijgeleverde adapter ze aan te sluiten op het lichtnet. Bij de aankoop worden ook de nodige aansluitstukken voorzien zodat de powerbank op zo goed als elk type laptop aan te sluiten is. Vanzelfsprekend is dit type exclusief geschikt voor het opladen van laptops.

Ten slotte valt hier ook bij te vermelden dat het ook mogelijk is een powerbank zonne-energie aan te schaffen die, zoals de naam al zegt, wordt opgeladen via zonne-energie. Deze solar powerbank is de ideale keuze voor wie begaan is met het milieu.

Look naar wens

powerbanks zijn vandaag de dag verkrijgbaar in tal van maten en soorten. Zo is het zelfs mogelijk om een exemplaar op de kop te tikken dat vorm gegeven is als een colablikje. De look is dus alvast geen excuus om er geen aan te schaffen: er zijn designs voor iedereen!

Comments are closed.